Dort srdce porostlé růžemi pro maminku k 60. nar.
Potřebné ingredience
MŮJ 8. DORT: +++ na korpusy- recept od Dáši V (onasi) ID 9782 + marcipánová hmota na potažení od Zdeničky (aero-orion) ID 79855 + máslovo-pudinkový krém (0,3 l mléka, pudinkový prášek vanilkový, 0,5 cm plátek Omegy, cukr, 1 máslo, hodně kakaa) + rybízová marmeláda + broskve z plechovky
Postup přípravy
__________
zde beze změn recept od Dáši V (onasi) ID 9782:
osvědčený recept na 23cm formu: 250g hladké mouky, 1prášek do pečiva (necelý), 4 vejce, 240g cukru moučka, 150ml oleje, 100ml vroucí vody
použila jsem kulatý korpus prům. 26 cm - 1 dávka - výška kurpusu vyšla cca 5 cm, rozkrojeno 2x
z korpusu jsem vykrojila srdíčko - na to jsem si předem připravila papírovou šablonku, aby byly co nejmenší ořezy a největší srrdíčko...
Původní postup na mramorovaný korpus zde:
Ušleháme bílky s polovinou cukru. Šleháme celkem dlouho. V druhé míse šleháme žloutky s druhou polovinopu cukru, můžeme přidat vanilkový cukr. Postupně přiléváme olej, mouku zamíchanou s práškem do pečiva a vodu. Nakone vmícháme sníh.
Třetinu těsta dáme zpátky do nádoby, kde jsme šlehali bílky a obarvíme ji kakaem (asi 2 lžíce, poznáte podle barvy...)
Do vymazané a vysypané formy střídavě klademe těsto po lžících. Dáme na střed formy jednu lžíci tmavou a na to dvě lžíce světlého těsta. Takto to stále opakujeme až do spotřebování těsta. Nemícháme!!! tento postup způsobí to, že se těsto pomalu rovnoměrně rozlévá a vytvoří po rozkrojení jakési vrstvy či proužky.
MARCIPÁN:
_________
Dělala jsem 2 dávky falešného marcipánu od paní Zdenky R. (aero-orion) ID 79855...
Marcipán jsem připravila: 1 dávka je toto:
- 25 dkg sušené mléko polotučné, 50 dkg cukr moučka, cukr i mléko prosejte.
- 2 lžice kukuřičný sirup čirý (já mám pšeničný). Sirup dostanete ve zdravé výživě. Při použité glukozy stačí 1 vrchovatá lžíce
- 2 lžíce vody.
1 lžíce aroma sladká mandle - já dala méně
Marcipán zpracovat, pak dáme na stůl a pokud se vám drobí močíme ruce v teplé vodě a dopracujeme.Vodu po lžících už nepřidávat, Přelili byste ho. Pak se s ním špatně domlouvá.
DŮLEŽITÁ RADA.POKUD ZAČNETE ZPRACOVÁVAT MARCIPÁN DOPRACUJTE HO.NEODCHÁZEJTE OD NĚJ, AŽ JE HOTOVÝ.POKUD HO NECHÁTE 5 MINUT NA STOLE NEDOPRACOVANÝ MÁTE V NĚM BÍLÉ TEČKY MLÉKA.PROTO MOČIT RUCE A DOHNÁCAT BEZ PAUZY.
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=50094&user=79855
Barveno: sypké barvičky Kovandovi
Když jsem potřebovala hmotu rozpracovat, dala jsem ji nahřát trošku do mikrovlnky, na slabý výkon cca půl minutky. Případně jsem přidala trošku sirupu a zapracovala, podsypla gustinem a dopracovala. Je to dřina, pokaždé mi to tuhne nebo se lepí :))
PUDINKOVÝ KRÉM:
_________________
Byla potřeba 1 dávka tohoto krému:
Přiznám se, že krém je spatlanina dle oka, asi takto:
Z 0,3 l mléka, 1 pudinkového vanilkového prášku a cca 3 lžic cukru krupice jsem uvařila pudink. Do horkéh jsem vmíchala asi 0,5 cm plátek Omegy (100% tuk) a 2 lžíce cukru mučka, aby se neudělaly hrudky. Míchat a míchat do zchladnutí. Opravdu to funguje lépe než bez omegy . Našlehala jsem 1 máslo s kakaem, k tomu zašlehala prochladlý pudink.
Korpus jsem namazala svou domácí rybízovou marmeládkou a proložila ještě odkapanými broskvemi.
POTAHOVÁNÍ A ZDOBENÍ:
______________________
6 růžiček, pár poupátek, minipoupátka na dolní okraj a něco lístečků - na ně mám vykrajovátko s vytlačovátkem, dobrá věc, jde to rychle, vykrajuji a vytlačuji přes mikrotenovou fólii, okraje jsou pak takové hezky hladké.
Asi 1/4 marcipánu mi zbyla. Lepím štětečkem a vodkou.
Vykrojeno podle připravené šablony
takto krásně vyjde mramorovaný korpus od paní Dáši
příprava ozdob
promazáno, proloženo, takto obě patra
potaženo a jdu zdobit
tu 60 jsem pak nalepila na bok dortu do vynechaného místečka, až zatuhla a neohýbala se mi...
...
...
...
a na řezu...
Nebojte se a vyzkoušejte taky pro někoho z rodiny, dort je bezva dárek, neválí se pak léta na poličce, je to dobrota a jak říká můj manžel - jako to bylo ve filmu Pelíšky: nejlepší dárek je vlastnoručně vyrobený... V tom filmu to byl nalakovaný samorost, hi hi, dort je mnohem lepší!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé